το Σαλιγκάρι και το Πάρκο – μια ιστορία… που ακόμα πλάθεται!

Αρκετές φορές οι ταξιδιώτες φέρνουν καλές ιδέες. Από ένα μακρινό ταξιδιώτη λοιπόν ..φυτεύτηκε η ιδέα που έγινε.. σαλιγκάρι που «φύτρωσε» στο Πάρκο της Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής !
Έτσι, έχει βρεθεί μια παρέα ανθρώπων που λασπώνεται στο χτίσιμο του σαλιγκαριού. Όπως ένα παιδάκι είπε… Φτιάχνουμε το κέλυφος που θα μας φυλάει απ΄ τον Κακό Λύκο δείχνοντας τα γκρίζα κτήρια !!

Ας φυτρώσουν κι αλλού…σπίτια από Γη !

Φυσική Δόμηση

Τι είναι λοιπόν η φυσική δόμηση ; Είναι το χτίσιμο με υλικά άφθονα στην φύση, όπως πέτρα, χώμα, άμμος, άχυρο, ξύλο κ.ο.κ. Επιπλέον, καλό είναι όλα τα υλικά να είναι, όσο γίνεται, από τη γύρω περιοχή, έτσι ώστε να υπάρχει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για το περιβάλλον .

Εναλλακτικά – Αυτοοργανωμένα

Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι διάφορες μέθοδοι φυσικής δόμησης προσφέρουν στον καθένα από εμάς την δυνατότητα να δημιουργήσει το σπίτι του !!
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο γιατί τους λείπουν οι γνώσεις. Κι όμως, το μόνο που χρειάζεται – όπως και στα περισσότερα – είναι θέληση! Αυτό το συνειδητοποιείς καλύτερα όταν δεις σπίτια τα οποία χτίστηκαν από ανθρώπους που κι αυτοί αρχικά, δεν είχαν καμία σχετική εξειδίκευση. Κι όμως, αφιέρωσαν χρόνο για να μάθουν τον τρόπο και με την βοήθεια φίλων, τα κατάφεραν.
Και βέβαια, όλα τα παραπάνω σημαίνουν: μικρό κόστος κατασκευής (συγκριτικά με το κόστος των συμβατικών υλικών και τρόπων).

Cob

Το κομπ, που χρησιμοποιούμε στο σαλιγκάρι, είναι μίξη χώματος (που περιέχει άργιλο/πηλό), άμμου, άχυρου, και νερού, που ζυμώνεται με τα πόδια – ναι, σαν να πατάς σταφύλι! Στο μίγμα μπορούν να προστεθούν φυσικές ίνες (γιδόμαλλο κλπ.). Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Αφρική, Ασία, Μέση Ανατολή, Ευρώπη και είναι το ίδιο υλικό που χρησιμοποιούσαν για τα πλιθιά. Η δουλειά ήταν ομαδική, άρα όποτε χρειαζόταν να χτιστεί ένα σπίτι, όλη η κοινότητα βοηθούσε κάνοντας την όλη διαδικασία πιο γρήγορη αφενός, και αφετέρου, μέσα από την ομαδική εργασία, ενδυνάμωναν τις σχέσεις των μελών της, μιας και η συμμετοχή ήταν εθελοντική, κάνοντας την εργασία χαρά συνεισφοράς !

Ένα ακόμα βασικό πλεονέκτημα του cob είναι ότι μπορείς να δημιουργήσεις, να πλάσεις με τα χέρια (και τα πόδια σου!) και με πλήρη ελευθερία σχεδιασμού, ένα φυσικό σπίτι από Γη.

Ενέργεια

Φυσικά το καλύτερο αποτέλεσμα είναι όταν η φυσική δόμηση συνδυαστεί με τον βιοκλιματικό σχεδιασμό ή αλλιώς ενεργειακό σχεδιασμό! Με τον όρο αυτό εννοούμε την κατασκευή σπιτιών προσανατολισμένων έτσι ώστε να χρησιμοποιούν έξυπνα/βέλτιστα την ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών τους χωρίς εξάρτηση από πετρέλαιο και άλλα ορυκτά καύσιμα.
Πολλοί βέβαια έχουν κάνει και περαιτέρω δημιουργικά βήματα με το να χρησιμοποιούν και ανανεώσιμες ενέργειες όπως η ηλιακή (φωτοβολταϊκά), η αιολική (μικρές ανεμογεννήτριες), ακόμα και το τρεχούμενο νερό των ποταμών (υδροηλεκτρική γεννήτρια) !!
Για περισσότερα…ελάτε να φτιάξουμε το σαλιγκάρι του πάρκου !

This entry was posted in διάφορα, σαλίγκαρος@παρκινγκ-πάρκο. Bookmark the permalink.

2 Responses to το Σαλιγκάρι και το Πάρκο – μια ιστορία… που ακόμα πλάθεται!

  1. Anonymous says:

    γεια σας και μπραβο για τις ωραιες πρωτοβουλιες.ονομαζομαι ανδρεας και αναζητω ανθρωπους για να ασκηθουμε πανω σαυτη τη τεχνικη cob να τη μαθουμε καλα και να μπορουμε να φτιαξουμε το δικο μας σπιτι η αλλων.το τηλ ειναι το 6974025307 αθηνα.ευχαριστω για τη φιλοξενια

  2. αγγελική θεοδωρίδου says:

    προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα χώρο προσχολικής αγωγής ίσως θα ήταν όμορφο στην μεγάλη αυλή να γίνει κάτι χρησιμοποιώντας υλικά της φύσης
    περιμένω νέα σας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *