σχεδιασμός της παιδικής χαράς των προσφυγικών της αλεξάνδρας 27-28/6

Πρόσκληση για Συμμετοχικό Σχεδιασμό και Κατασκευή παιδικής χαράς στα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας

Σας προσκαλούμε την Παρασκευή 27 Ιουνίου 15.00-17.00 και το Σάββατο 28 Ιουνίου 15.00-17.00 στα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας, όπου στα πλαίσια του Αντιφασιστικού φεστιβάλ θα ξεκινήσουμε μαζί με τα παιδιά την κατασκευή μίας παιδικής χαράς και τη συμβολική φύτευση δένδρων.

Ελάτε να φανταστούμε, να εξερευνήσουμε, να παίξουμε, να χαράξουμε, να φυτέψουμε, να κατασκευάσουμε, να δημιουργήσουμε, να σκονιστούμε μαζί με τους κατοίκους της γειτονιάς των Προσφυγικών, σε ένα χώρο μνήμης, αντίστασης και ζωής που σήμερα απειλείται απο τα σχέδια του ΤΑΥΠΕΔ. Ελάτε να υπερασπιστούμε δημιουργικά και έμπρακτα την κοινότητα, την κατάληψη στέγης, την αυτοοργάνωση, την παλιά και νέα αντίσταση ενάντια στους επενδυτές, δίνοντας συνέχεια στην κατοίκηση και στη ζωή.

 Η παιδική χαρά θα κατασκευαστεί με τα «φυσικά» υλικά της πόλης μας! Φέρτε μαζί σας ανακυκλωμένα υλικά όπως λάστιχα, ξύλα, παλέτες, σχοινιά, βαρέλια κι ότι άλλο νομίζετε και μπορείτε να κουβαλήσετε.

Την Παρασκευή, στη συνέχεια, στις 18.30 ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Προσφυγικά παρελθόν παρόν και μέλλον. Το εγχείρημα της αυτοοργάνωσης των Προσφυγικών.»

Μια πρόταση από τις ομάδες

Σαλιγκάρι, ένα αυτοοργανωμένο εγχείρημα για την απεξάρτηση από το μπετόν
https://saligari.espivblogs.net/
Νομαδική Αρχιτεκτονική
http://nomadikiarxitektoniki.net/

paidiki-xara-prosfugikwn-1

Αφίσα Προσφυγικών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://antifaperformingarts.wordpress.com/

Κάλεσμα από την Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Παραστατικών Τεχνών στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας 27 l 28 l 29 Ιουνίου 2014.

 

Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε τις δράσεις μας τον Μάρτιο του 2014 με ένα δεκαήμερο φεστιβάλ τεχνών κατά του φασισμού, στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ. Εκεί μεγάλο μέρος του καλλιτεχνικού κόσμου απέδειξε ότι αναλαμβάνει τον ρόλο του στην αντίσταση κατά της φασιστικής απειλής και στην διεκδίκηση της ζωής έναντι της επιβίωσης, μέσα από την τέχνη. Η προσέλευση χιλιάδων ανθρώπων και ο διάλογος του καλλιτεχνικού με το πολιτικό πρόταγμα δημιούργησαν την μυσταγωγία που τρέφει την πίστη και το πάθος για αντίσταση και ελεύθερη ζωή.

 

Τώρα προσεγγίζουμε την καρδιά της Αθήνας στις αυλές που ενώνουν τα οκτώ κτίρια των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας απέναντι από το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Σας καλούμε σε μια γειτονιά με πολύ πυκνό συμβολισμό στο χώρο και στο χρόνο. Ένας τόπος- μικρογραφία της Ελλάδας, ένα ιστορικό μνημείο προσφυγιάς και αγώνων, που διασώθηκε και τώρα κινδυνεύει με εκποίηση από το ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ. Ένα μωσαϊκό καταγωγών, αντιλήψεων και δυσκολιών, όπου ο ηρωισμός και η αυταπάρνηση συγκρούονται με τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης αλλά και τις ιδιαίτερες δυσκολίες της συλλογικής δράσης. Ένα εγχείρημα αυτοοργάνωσης και ριζοσπαστικότητας σε χαρακτηριστικά αντίξοες εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες.

 

Σαν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» οι κάτοικοι των Προσφυγικών αντιστέκονται τόσο στο ξεπούλημα που ξεκινάει από τη μνήμη και φτάνει ως τους αιγιαλούς της χώρας, όσο και για να υπερασπιστούν το κοινό αίτημα που ενώνει ανθρώπους από όλα τα μέρη της γης- το αίτημα για ζωή , αυτοδιάθεση και χειραφέτηση, ενάντια στην θυματοποίηση, ενάντια στην εξαθλίωση και τις πρακτικές θανάτου που επικρατούν -στρατόπεδα συγκέντρωσης, ανομία και διάλυση των συνθηκών ζωής και των κοινωνικών δικαιωμάτων, έξαρση και νομιμοποίηση του ναζιστικού μορφώματος-.

 

Σας καλούμε σε ένα χώρο μνήμης κι αντίστασης στις πιο ακραίες μορφές ολοκληρωτισμού που έζησε ο τόπος μας.

 

Σας καλούμε για να συμβάλλουμε στον αγώνα των κατοίκων να ζήσουν τη ζωή τους σε μια γειτονιά αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας.

 

Το όραμα της ελευθερίας πλάθεται από την ανάγκη και δεν «αναπλάθεται» από την μανία για ιδιοκτησία και εκμετάλλευση.

 

Ως Αντιφαστιστική Πρωτοβουλία Παραστατικών Τεχνών στοχεύουμε στο να χτίσουμε τις γέφυρες που ενώνουν την τέχνη με τους κοινωνικούς αγώνες, ώστε να ξαναβρεί τη λειτουργία της ως εργαλείο απελευθέρωσης και διαπαιδαγώγησης. Γνωρίζοντας την δύναμη και την ομορφιά της τέχνης, θέλουμε να την υπερασπιστούμε έξω από τα ιδρύματα και τον ταξικό αποκλεισμό. Θέλουμε να αναδείξουμε την δύναμή της ως εργαλείο χειραφέτησης και όχι αισθητικοποίησης της ζωής. Θέλουμε να την μοιραστούμε με αυτούς που την διεκδικούν στους δρόμους. Θέλουμε να ξορκίσουμε την αγωνία που μας επιβάλλει η απειλή του ολοκληρωτισμού και να προκαλέσουμε την πρωταρχική μας χαρά για τη ζωή. Η τέχνη είναι πάνω από όλα όχημα για να κάνουμε οίστρο της ζωής το φόβο του θανάτου.

 

Ελάτε να κάνουμε τις γειτονιές μας, τους χώρους πολιτισμού και τις πόλεις μας γέφυρες φιλίας, αλληλεγγύης και αντίστασης μακριά από τις λογικές του διχασμού.

 

Ο φασισμός δεν ξέρει να χορεύει, δεν έχει χρώματα και δεν τραγουδάει.

 

Οι λέξεις , οι νότες, ο χορός και τα χρώματα είναι τα δικά μας όπλα.

 

Ας τα ενώσουμε ενάντια στο φόβο και την απάθεια, ενάντια στη βαρβαρότητα και τον φασισμό.

 

Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Παραστατικών Τεχνών , Ιούνιος 2014

 

Επιπλέον: Για την στήριξη της γειτονιάς θα οργανωθεί χαριστικό παζάρι για παιδιά από 3 έως 13 ετών. Ας φέρουμε όλοι: Παιχνίδια, σχολικά είδη, βιβλία, ρούχα, παπούτσια (ειδικά Νο 33,34,35) κι οτιδήποτε άλλο χρήσιμο και σε καλή κατάσταση. Παρασκευή 27/6: 18:00 -22:00 l Σαβ.Κυρ. 28-29/6: 15:00 – 22:00 l Μέρος: αυλή Προσφυγικών

banner flyer a side flyer b side

programme

Θερινό Σινεμά στα Προσφυγικά

This entry was posted in αφίσες, εκδηλώσεις, εργαστηρια. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *